
 

Questions and Answers Regarding National 

Standards for Organic Agriculture 
 
The Canadian Food Inspection Agency, in partnership with the 
Organic Federation of Canada, has developed the Organic Standards 
Interpretation Committee (AGRI-SIC).  
The objective of the Committee is to provide to the Canadian Food 
Inspection Agency Office interpretive guidance on issues related to 

the National Standards for Organic Agriculture (CAN/CGSB-32.310 
and CAN/CGSB-32.311). 

 

 
 
Below are proposed answers to questions raised by organic stakeholders, regarding the National 
Standards for Organic Agriculture.  
 

The proposed responses are subject to a 30-day comment period. All comments 

regarding these answers should be sent to cfia.opr-rpb.acia@canada.ca. 
 
 
 
 
 

Public Comment Period  

 
February 20 to March 20, 2024 
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Organic principles and management standards 
 

 

Certification of a new beekeeping operation  
If a new beekeeping operation submits an initial application for certification and 

purchases hives and colonies that are already certified organic, does the operation have 

to be under organic management for 12 months before its beekeeping products can be 

certified organic? (608)  

No. The bees and bee products can immediately obtain organic status as soon as the operation has 

been verified as compliant by the certification body, provided that the new operation does not 

include any cultivated land for certification and that the apiaries are protected by a 3 km buffer 

zone free of prohibited substances (7.1.10). 

 

Permitted Substances Lists 
Silicon, silica and silicates mixed with water 

When used as a soil amendment, can mined sources of silicon, silica and silicates such as 

diatomaceous earth (DE) or silicon dioxide be mixed with water before being applied to 

fields and crops? (598)  

Yes, providing the addition of water does not create a new substance or derivative (3.22) that is 

not listed in Table 4.2 (per 32.310 1.4 & 1.5) 

 
Vitamins and minerals in supplemented foods 

Can vitamins and minerals be used in organic products categorised as Supplemented 

Foods, such as an energy drink? (612)  

No. Vitamins and minerals are permitted only if legally required or voluntarily added to non-dairy 

substitute products as listed in Table 6.4 32-311. 

 
Compliance of non-organic ingredients 

Can a prepared organic product contain the following non-organic ingredient: (589.2)  

are classified as food additives (Health Canada) and are not listed in PSL Table 6.3.  

 

i) shellac? 
It depends on its use.  

No, if the shellac is used as a glaze or coating for confections, fruit or vegetables. The shellac 

would then be used as a food additive or processing aid (Health Canada) and is not listed as such 

in PSL Table 6.3 or Table 6.4.  

Yes, if the shellac is used as a colouring agent as per the annotation for Colouring agents in Table 

6.3. 

 

Reworded questions and answers 

Assessment of detergent biodegradability 
Can a so-called biodegradable detergent contain non-listed or restricted substances such 

as phosphoric acid, whose use is only permitted for dairy equipment? (515.2) (618)  

Yes. If the detergent must meet the biodegradability requirement as outlined in Table 7.4 of 

Section 32-311, there are no other restrictions. 

 

Clean version 

Can a so-called biodegradable detergent contain non-listed or restricted substances such 

as phosphoric acid? (515.2) (618)  

Yes. If the detergent meets the biodegradability requirement as outlined in Table 7.4 of Section 32-

311, there are no other restrictions. 



 

 

 

 
Compliance of surfactants, stabilizers, foaming agents 

Must formulants, such as surfactants, stabilizers, foaming agents, contained in 

commercial cleaning products be listed on 7.3 and 7.4, or only the active ingredients? 

(453) – 26 Sept 2019 (610.1)  

When commercial cleaning products are used Without a removal event on direct contact or on contact 

surfaces with organic products, all the ingredients listed on the Safety Data Sheets (SDS) and the 

cleaning product label, including any formulants, must be listed in PSL Table 7.3 or be chemicals used 

to treat drinking water, or serve as product stabilizers when commercial cleaning products are used in 

direct contact with organic products or contact surfaces. When used on product contact surfaces 

followed by a removal event, the ingredients on the SDS, including formulants and active ingredients 

on the label, must be listed in Table 7.3 and/or 7.4. 

 

If a cleaner/sanitizer SDS and label do not list ingredients, is the product allowed under 

Tables 7.3 and 7.4? (610.2)  

No. An active ingredient list is needed from the manufacturer to assess compliance. 

 

 

Clean version: 

Must formulants, such as surfactants, stabilizers, foaming agents, contained in 

commercial cleaning products be listed on 7.3 and 7.4, or only the active ingredients? 

(453) – 26 Sept 2019 (610.1)  

Without a removal event, all the ingredients listed on the Safety Data Sheets (SDS) and the cleaning 

product label, including any formulants, must be listed in PSL Table 7.3 or be chemicals used to treat 

drinking water, or serve as product stabilizers when commercial cleaning products are used in direct 

contact with organic products or contact surfaces. When used on product contact surfaces followed 

by a removal event, the ingredients on the SDS, including formulants and active ingredients on the 

label, must be listed in Table 7.3 and/or 7.4. 

 

 

If a cleaner/sanitizer SDS and label do not list ingredients, is the product allowed under 

Tables 7.3 and 7.4? (610.2)  

No. An active ingredient list is needed from the manufacturer to assess compliance. 


